Καθαρισμός και συντήρηση χαλιών

Η σωστή και εντατική περιποίηση ενός χειροποίητου χαλιού διατηρεί αναλλοίωτη τη φινέτσα και λεπτότητά του στο πέρασμα των χρόνων. Τα χειροποίητα χαλιά χρειάζονται συχνή φροντίδα και μεράκι. Διαλέξτε λοιπόν μια μέρα με ηλιοφάνεια για τον καθαρισμό των χαλιών σας.

Ο πιο συνήθης τρόπος καθαρισμού των χαλιών είναι η χρήση άσπρου ξυδιού. Κάνει πιο ζωντανά τα χρώματα και επιπλέον έχει απολυμαντική δράση. Αυτό είναι απλό και μπορεί να γίνει στο σπίτι σας. Το βαθύ καθάρισμα αφήστε το στα χέρια του Ταπητοκαθαριστηρίου Εξπρές  που εκτός από το πλύσιμο και την συντήρηση, παρέχει υπηρεσίες και στην επιδιόρθωση των χαλιών.

Συμβουλές:

o   Κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητη η χρήση μηχανήματος καθαρισμού (ηλεκτρική σκούπα) με κυλινδρική βούρτσα πάντα προς τη φορά του πέλους, για να μπορεί να απομακρύνει τη βαθιά βρωμιά (σκόνη, κοπτική άμμο, περιττό χνούδι).

o   Ποτέ να μην πιέζετε το πέλμα της ηλεκτρικής σας σκούπας πάνω στα μεταξωτά ή σύμμεικτα χαλιά και υφάσματα.

o   Μην χρησιμοποιείτε το ηλεκτρικό πέλμα (χτυπητήρι) πάνω στα χαλιά παρά μόνο από την ανάποδη όψη.

o   Στα μεταξωτά χαλιά χρησιμοποιείτε για καθημερινή ή εβδομαδιαία συντήρηση μία απλή βούρτσα χειρός από φυσικές ίνες ή νάιλον (ποτέ συρμάτινη) και πάντα προς τη φορά του πέλους.

o   Μία φορά τον μήνα είναι απαραίτητο ένα ελαφρύ τίναγμα με το χέρι, ή πολύ ελαφρύ χτύπημα πάντα από την πίσω πλευρά.

o   Ο καθαρισμός του χώρου κάτω από το χαλί είναι επίσης απαραίτητος.

o   Είναι καλό για τα χαλιά σας να αερίζονται και να εκτίθενται στον ήλιο, για λίγες ώρες μόνο. Γιατί η υψηλή θερμοκρασία και η άμεση επαφή με το φως του ήλιου για μεγάλο χρονικό διάστημα ξεθωριάζει τα χρώματά τους και είναι καταστροφική.

o   Η παρατεταμένη υγρασία, δημιουργεί μύκητες και μούχλα, για αυτό πρέπει να προσέχετε διαρροές από καλοριφέρ και επίσης να μην τοποθετείτε ποτέ πάνω στα χαλιά σας γλάστρες.

o   Για να αποφύγετε τα σημάδια που αφήνουν τα έπιπλα πάνω στο χαλί σας πρέπει να τα μετακινείτε από μικρά χρονικά διαστήματα μερικούς πόντους. Έτσι δίνετε την δυνατότητα στο πέλος να ξαναβρίσκει το σχήμα του.

o   Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να υγράνετε ελαφρά με ένα βρεγμένο πανί τα μέρη που έχει «κάτσει» το πέλος.

Αποθήκευση

o   Τυλίξτε το χαλί προς την φορά του πέλους.

o   Τοποθετείστε το μέσα σε ένα σάκο από λινό ή βαμβάκι.

o   Είναι απαραίτητο να βάλετε μέσα στο σάκο καμφορά ή ναφθαλίνη, τυλιγμένη καλά σε ένα κομμάτι πανί.

o   Μην αποθηκεύετε το χαλί σε πλαστικούς σάκους γιατί το χαλί δεν μπορεί να «αναπνέει».